הבהרה: קופי ברייק מוכרת פולי קפה ירוקים אך אינה מוכרת פולי קפה ירוק טחונים. עמכם הסליחה.
קפה הוא משקה המופק מפירותיו של עץ הקפה אשר גדל בעיקר במטעים באזור קו המשווה מסביב לעולם. פירותיו של הקפה הם קטנים ועגולים ומכילים גרעינים שבתוכם מצויים פולי הקפה.על מנת להפיק את התערובות ואת האבקות הנמכרות בסופו של דבר בחנויות ובבתי הקפה, קוטפים את הפירות מן העץ, מפרידים את הפולים משאר חלקי הפרי ולאחר מכן קולים אותם עד שצבעם הירוק מקבל גוון חום עמוק ואחוז משמעותי מן הנוזלים שבהם מתייבשים.
קפה ירוק הינו מונח המתייחס אל פולי הקפה במצבם הטבעי, לפני תהליך הקלייה. צבע הפולים המקורי הוא ירוק אפרפר ובמרכזם מעיין חריץ לכל האורך, שהפך למאפיין סמלי של פולי הקפה.לפני קצת יותר מאלף שנה, כאשר רק נתגלו פירותיו של הקפה ועוד לא ידעו להכין ממנו את המשקאות החמים שאנו שותים היום, היה מקובל לצרוך אותם כאוכל ולא כשתייה. רועי הצאן באתיופיה ובארצות ערב, שהיו הראשונים לזהות את הייחוד והפוטנציאל הטמון בצמח הקפה, נהגו ללעוס את הפירות ונהנו מתחושת הערנות שהוא מעניק.
רוב הקפה הנמכר בעולם לצרכנים עצמם, מגיע בצורתו המעובדת כבר, כלומר פולי הקפה עברו כבר תהליך קלייה ובמקרים רבים גם נטחנו, עורבבו בתערובות עם זני קפה אחרים ונארזו באריזות אטומות לשמירה על טריותם.אולם לאחרונה למדו אוהבי הקפה שיש הנאה רבה גם ברכישה של פולי קפה ירוקים, שעוד לא עברו את כל שלבי העיבוד והייצור התעשייתי, ולהכין באמצעותם את הקפה האהוב עליהם בעצמם. לשם כך יש צורך לרכוש מכונת קלייה או תנור קלייה (תלוי בכמות הפולים שרוצים לקלות בכל פעם).
לאחר קליית הפולים צריך להשתמש במטחנת קפה ביתית על מנת להפוך אותם לאבקה שניתן לבשל לכדי משקה הקפה הרצוי. ישנן מכונות קפה משוכללות, גם ביתיות, אשר מבצעות גם את טחינת הקפה וגם את המיצוי והבישול להכנת המשקה.מותגי קפה ירוק
לרכישת פולי קפה ירוקים והכנתם באופן עצמאי ישנם כמה יתרונות:
- שיקול כלכלי – הפולים הטריים זולים יותר מן הפולים הקלויים והטחונים.
- שיקול אקולוגי – עיבוד באופן עצמאי צורך פחות אנרגיה ולכן מזיק פחות לסביבה.
- שיקולי איכות – פולי הקפה הירוקים נשמרים טוב יותר לאורך שמן וניתן לשמור אותם עד שנה שלמה. לעומתם, הפולים הקלויים מאבדים מהר יותר את הטעם והארומה ואיכות הקפה עלולה לרדת אם לא עושים בהם שימוש בזמן.
- פולי קפה מזן ערביקה – ניתן לרכוש פולי ערביקה מזן אחיד ולהכין את הקפה האהוב מפולים אלה בלבד או לרכוש במקביל פולים מזן אחר ולערבב ביניהם כנדרש.
- פולי קפה מזן רובוסטה – לחלופין, ניתן לרכוש פולי רובוסטה בלבד ולקלות אותם בנפרד.
- תערובות של כמה זנים – חלק מן הפולים הירוקים הנמכרים בשוק מגיעים כבר כתערובות של כמה זנים בהרכב פופולארי כלשהו.
בין החברות המשווקות פולים ירוקים בארץ ניתן למנות את אמיגו, משווקת הקפה ומוצריו בבתי הקפה של הרשת ובאתר האינטרנט של החברה, ברשת קופי טיים באינטרנט ובחנויות נוספות.
הקפה הירוק מיובא ישירות ממדינות כמו ברזיל, גוואטמלה, אינדונזיה, פפואה גינאה החדשה ומדינות נוספות. על מנת לבחור פולי קפה איכותיים שטעמם יהיה טוב, כדאי לשים לב לצבעם של הפולים – שכולם בעלי גוון ירקרק אחיד שהוא הסימן לכך שכולם מגיעים מאותו קציר וטריותם דומה. חשוב לזהות כי הפולים שלמים ונראים יפים, ולהימנע מרכישת פולים שנראים לא טוב.