קפה בשמו הפשוט הינו משקה הקפה העתיק ביותר בתרבות האנושית ונקרא לעיתים קרובות קפה שחור בשל צבעו הכהה שלא נמהל עם חלב או שמנת.
למעשה מדובר במספר רב של משקאות קפה המוגשים באופן מסורתי במדינות שונות בהתאם לשיטת ההכנה המסורתית שהשתרשה באזור.הכנת משקה קפה שחור מסורתי הינו תרבות עתיקה שהשתרשה במגוון רחב של תרבויות עוד לפני המאה ה-9 לספירה.
מקור הקפה השחור
צמח הקפה ערביקה שהינו הראשון שהתגלה מבין צמחי הקפה ונחשב לפופולרי והאיכותי ביותר גדל ברחבי אתיופיה ואגדות שונות מספרות על רועה אתיופי שהבחין כי עזים מתנהגות בצורה חיונית במיוחד לאחר אכילת הפולים של הצמח.לפי האגדות כך נתגלו לראשונה השפעותיהם המעוררות של פולי הקפה ובשנים לאחר מכן נשתרש באתיופיה מנהג של לעיסת פולי הקפה. לפי הסיפורים פולי הקפה האהובים נדדו עם סוחרים תימנים חזרה למולדתם ושם החלו לגדל את צמח הערביקה.
בהתבסס על כתבים עתיקים שונים מעריכים כיום כי השימוש בפולי הקפה לצורך הכנת המשקה החל להתבסס במאה ה-15 בקרב אישים מוכרים בתרבות המוסלמית, לאורך השנים הפך המנהג למסורת של ממש שהתפשטה במהירות העולם הערבי. מנהג שתיית קפה שחור עבר תהפוכות רבות בעולם הערבי ובתקופות שונות אף נאסרה שתייתו כליל.במאה ה-16 הגיע הקפה לראשונה לאירופה בזכות המסחר הענף בין צפון אפריקה לוונציה, שהפכה לעיר האירופאית הראשונה בה שתו קפה שחור. במהירות רבה התפשט המסחר גם לאנגליה ומנהג שתיית הקפה הפך לפופולרי עד כדי כך בשנת 1675 פעלו כבר למעלה מ-3000 בתי קפה ברחבי אנגליה.
קפה שחור התפשט במהרה ברחבי אירופה והגיע לצרפת ווינה דרך קשרים ומלחמות מול העם הטורקי. במאה ה-19 חל מהפך בעולם הקפה ולראשונה הפך המשקה ממותרות לאצולה בלבד למשקה עממי שהפך לאהוד במיוחד בקרב מעמד הפועלים.הכנת קפה שחור
כאמור, קפה שחור מאגד תחתיו מגוון רחב של שיטות הכנת קפה שנבדלות זו מזו בדרך בה ממוצים שמני הקפה מהפולים. בין הדרכים המוכרות ביותר להכנת קפה שחור נכללות בין היתר:
קפה טורקי – המוכן באופן מסורתי על ידי כתישה ידנית של פולי הקפה ובישול איטי ומיומן של האבקה בקנקן ייעודי. קפה טורקי נחשב לצורת ההכנה העתיקה והמסורתית של קפה שחור.קפה תימני – מדובר בקפה המבוסס על פולי קפה שנקלים לזמן קצר בלבד ועל כן צבעו וטעמו של הקפה חלש לעומת הקפה הטורקי, מסיבה זו נוהגים להוסיף לקפה תימני תערובת תבלינים לקפה הנקראת חוואיג' לקפה.
קפה בוץ – זוהי שיטת הכנת הקפה הפשוטה ביותר שאיננה דורשת מיומנות מיוחדת או כלים ייעודיים והיא שהפכה לשיטת הכנת הקפה הפופולריות ביותר בישראל עד היום. בשיטה זו נטחנים הפולים לאבקה דקיקה המאפשרת לחלוט את הקפה בכוס מים רותחים עד למיצוי הטעם. ראו גם: קפה הפוך אספרסו