כיום תה קפאין הוא אחד המשקאות המוכרים והבסיסיים ביותר בתרבות האנושית, אולם כאשר אנו מכינים או מזמנים כוס תה קפאין אין אנו מקדישים מחשבה לעובדה שמדובר במסורת בת אלפי שנים.
תה קפאין הוא אחד המשקאות העתיקים בתרבות האנושית ומנהג שתיית התה נפוץ בקרב תרבויות שונות מזה אלפי שנים.מקורו המדויק של צמח התה ומנהג שתייתו אינם ברורים ונוטים ליחס את שורשיהם לסין ולהודו. בסין שתיית התה מוכרת כבר מימיה של שושלת טאנג וכתבים סיניים מהתקופה מתעדים את מנהגי שתיית התה בסין.
למעשה, מקור המילה תה וכן המילה צ'אי המקובלת במדינות רבות ככינוי לתה – מקורה בעגות סיניות שונות מהתקופה.למנהג שתיית תה קפאין משייכים מקורות רבים ובתרבויות המזרח נקשרו למקורו מגוון אגדות המשייכות את המנהג לבודהה, קיסרים סיניים ויוגים מפורסמים.
האירופאים גילו לראשונה את המנהג בשנת 1560 כאשר הגיעו הפורטוגזים ליפן, זמן קצר לאחר מכן החל ייבוא התה לאירופה ומנהג שתיית תה קפאין הפך פופולרי במיוחד בקרב צרפת והולנד. מאוחר יותר בשנת 1650 הגיע התה גם לאנגליה בעזרתה של נסיכה פורטוגזית ששהתה בבית המלוכה האנגלי.זמן קצר לאחר מכן, הביקוש לתה בקרב תושבי אירופה היה כה גדול שסין התקשתה לעמוד בביקוש והאנגלים החלו לגדל תה קפאין בהודו על מנת לספק את התה לאירופה.
כיום, נוהגים להשתמש במילה תה לתיאור כל משקה המוכן מתערובת צמחים הנחלטת במים רותחים, אולם תה מקורי עשוי מעלים או ניצנים של הצמח קמילה סיננסיס, הידוע בטעמו העשיר ואחוזי הקפאין הגבוהים שהוא מכיל. אומנם נהוג להוסיף לתה צמחי מרפא, תבלינים או פירות – חליטות של פירות כפי שאנו מכירים כיום אינן למעשה תה.כיום מנהג שתיית תה קפאין נפוץ בכל העולם ובעיקר בקרב תושבי מדינות קרות, מעבר לטעמו העשיר של המשקה הוא מעניק אפקט מעורר בזכות הקפאין ומיוחסות לו שלל סגולות רפואיות.
סוגי תה
כאמור תה קפאין עשוי מצמח בשם קמילה סיננסיס וחלוקתו לסוגים נעשית לפי צורת העיבוד שעוברים חלקי הצמח בטרם ראויים להיקרא תה, נהוג לחלק את סוגי התה לחמישה סוגים הנבדלים זה מזה ברמת החימצון של העלים טרם ייבושם: תה לבן, תה ירוק, תה אולונג, תה שחור ופו אר.לעומת זאת תה נטול קפאין איננו מכיל זכר לצמח המקורי העשיר בקפאין והוא מורכב ממגוון רחב של תערובות צמחים נטולי קפאין.
לאורך השנים התפתחו מגוון תוספות מסורתיות לתה המקורי וצורות הגשה שונות בתרבויות שונות. כך למשל תה נענע הנפוץ במזרח התיכון, תה מתובל הנפוץ בארצות המזרח הרחוק ותה עם חלב האהוב כל כך על תושבי אנגליה וחלקים נוספים באירופה.