הקפה הוא משקה אהוב ופופולארי מאוד בעולם מזה כאלף שנים. מעבר לטעם המיוחד שלו והארומה המשגעת, ייחודו של הקפה הוא בכך שזהו משקה מעורר.
כבר לפני יותר מאלף שנה, גילו רועי הצאן באתיופיה כי אכילת פירותיו של הקפה מאפשרים להם להמשיך ללוות את הצאן גם בלילה ולהתמודד טוב יותר עם העייפות.המשקה אף נאסר מאוחר יותר בארצות האיסלאם השונות מכיוון שהשפעתו דמתה להשפעת האלכוהול, שהוא כידוע אסור לשתייה על פי האיסלאם.
תכונה זו של הקפה ניתנה לו על ידי מרכיב הנמצא בקפה באופן טבעי ונקרא קפאין. הקפאין הוא מעיין סם ממריץ שצבעו לבן כאשר מפרידים אותו משאר החומרים.הקפאין משפיע על מערכת העצבים של האדם, כמו גם על קצב פעימות הלב, על מערכת הנשימה ועוד. הימצאו של חומר זה בצמחים כמו עצי הקפה או בקקאו מאפשרת לצמחים אלה להתגונן מפני בעלי חיים המאיימים לאכול אותם, כיוון שהקפאין הינו רעל. אף אצל בני אדם יכול הקפה להוביל לתסמינים של הרעלה: בצריכה של מעל גרם אחד של קפה ביממה עשויים להופיע תסמינים כגון עווית בשרירים או הפרעות דיבור ובמקרים חריגים אפילו פרפור חדרי הלב.
אותו קפה, רק ללא קפאין
צריכת קפה גבוהה איננה מומלצת בקרב אוכלוסיות הרגישות לקפאין כמו למשל נשים בהריון. כבר בתחילת המאה העשרים התגלה הקשר בין צריכה גבוהה של קפאין לבין תופעות בריאותיות לא רצויות ועל כן עלה הרעיון להוציא את הקפאין מן הקפה ולהמשיך ליהנות מאותו משקה אהוב, רק ללא החסרונות של הקפאין.בשנת 1905 הגה סוחר קפה גרמני בשם רוזליוס את השיטה הראשונה לסילוק הקפאין מן הקפה. היסוד שאפשר את הוצאת הקפאין מן הפולים היה השרייה במים חמים. כך, הנקבוביות של הפולים מתרחבות ומולקולות הקפאין יוצאות מהם ביתר קלות.
לאחר גילוי זה, הומצאו שלוש שיטות להוצאת הקפאין מן הפולים:- השיטה הישירה – בשיטה זו משרים את פולי הקפה בחומר בעל יכולת להמס קפאין. מדובר בקבוצה של חומרים שמסוגלים לספוח אליהם מתוך הפולים את המולקולות של הקפאין בלבד ולהשאיר את טעם הפולים כמעט ללא שינוי. כיום מקובל ביותר השימוש בחומר שנקרא אתיל אצטאט כממס קפאין בשיטה הישירה.
- השריית פולי הקפה בפחמן דו חמצני סופר קריטי – ההשריה הזו גורמת לקפאין להתמוסס בפחמן הדו חמצני ולצאת מפולי הקפה.
- שיטת המים – זוהי שיטה שפותחה בשנות השלושים בשווייץ ולפיה משרים את פולי הקפה במים על מנת למוסס את כל החומרים המתמוססים במים המצויים בהם, וביניהם הקפאין. לאחר סיום ההשריה מתקבל נוזל ובו מרכיבים שונים שיצאו מן הפולים. בהמשך התהליך, מסננים את הקפאין מאותו נוזל ובכך הופכים אותו לנטול קפאין. לאחר מכן משרים בנוזל זה פולי קפה טריים ירוקים והצורך הטבעי להשוות ריכוזים גורם לכך שהקפאין יוצא מן הפולים הירוקים. חוזרים על התהליך שוב ושוב על פי הצורך.
קפה נטול
כיום ניתן להזמין כמעט בכל קפה את המשקה האהוב עלינו גם ללא מרכיב הקפאין. בין אם זה קפה הפוך, קפה פילטר או אפילו אספרסו עשיר – ניתן ליהנות מחוויית השתייה אך להמשיך להקפיד על צריכה נמוכה של קפאין, אם נדרשים לעשות זאת בגלל מצב בריאותי כלשהו. ניתן כמובן להכין קפה נטול גם בבית באמצעות אבקת אינסטנט, פודים או קפסולות למכונה.
בשנים האחרונות פורסמו כמה מחקרים שונים אשר בדקו האם קפה נטול קפאין בריא יותר מאשר קפה רגיל. כמה מן המחקרים טוענים כי התהליך שעוברים הפולים להוצאת הקפאין עלול גם הוא להזיק לבריאות ואף להגביר את הסיכון לחלות במחלות לב או סרטן.