משקה הקפה ששותים כיום כמעט בכל בית ולו גרסאות שונות וטעמים מגוונים – מקורו בצמח שהתגלה לראשונה באתיופיה לפני יותר מאלף שנים.
פירותיו של צמח הקפה הם אדומים כשהם בשלים, והגרעין הפנימי שלהם, הנקרא פול הקפה, הוא החלק של הצמח שממנו מכינים את האבקה או הגרגרים הנמכרים בחנויות.על מנת שפולי הקפה יקבלו את טעמם ואת הארומה הייחודית המעשירה את המשקה – הם עוברים תהליך עיבוד הכולל קלייה ולאחריה טחינה.
אופן הקלייה ואורכה הם אלה שקובעים את טעמו הסופי של הקפה, אך מובן שישנה השפעה גם לזן שבו משתמשים.קיימים זני קפה רבים בעולם, אך העיקריים ביניהם הם ערביקה ורובוסטה, שמהם מכינים את רוב הקפה הנצרך בעולם. הזנים האחרים הקיימים משמשים בעיקר לייצור מוצרי קוסמטיקה, תרופות ועוד.
זן ערביקה
עץ הקפה מזן ערביקה התגלה לראשונה באתיופיה לפני יותר מ-1000 שנים. זהו עץ שפריחתו לבנה ופירותיו שימשו לייצור קפה בפעם הראשונה בהיסטוריה.גידול הקפה מזן ערביקה החל בתקופה זו בחצי האי ערב והתפשט מאוחר יותר למדינות אחרות בעולם, אך לא בקלות: האיסלאם אסר בתחילה את השימוש בקפה בגלל תחושת הערנות שהוא מעניק, הדומה קצת לתחושה לאחר שתיית אלכוהול (שכידוע אסור לפי חוקי האיסלאם).
המשקה המופק מפולי ערביקה הוא עדין ומתקתק יותר מאשר הקפה מזן רובוסטה, ולכן הוא נחשב לקפה טעים יותר.תכונותיו של זן זה, המכיל פחות קפאין ובעל טעם פחות מריר – הופכות אותו למבוקש ופופולארי מאוד ומסיבה זו הוא גם נמכר במחיר גבוה יותר מזן הרובוסטה. למרות מחירו הגבוה יותר, זן זה נחשב לנמכר ביותר בעולם, כאשר קפה המופק מפולי רובוסטה נמצא במקום השני.
אחד ההבדלים המשמעותיים בין זן ערביקה לרובוסטה הוא שפירותיו של עץ הערביקה הבשלים נופלים מן העץ ונרקבים במהירות ולכן הם מצריכים קטיף מדויק יותר ושימת לב צמודה יותר.קטיפתו נעשית בדרך כלל באופן ידני. הטיפול המיוחד הזה גורם גם הוא למחירו היקר של זן זה. לעומת זאת, פירותיו של עץ הרובוסטה עמידים יותר ונשארים להיות תלויים על העץ גם לאחר שהבשילו, מה שמקל מאוד על הקטיף (שנעשה באמצעים מכניים) ומוזיל את התוצרת.
זן רובוסטה
זהו זן פחות עדין של קפה, שגדל באופן מסחרי בעיקר באפריקה, ברזיל ווייטנאם, שהיא כיום הספקית העיקרית בעולם של קפה רובוסטה. פולי הרובוסטה הם ירקרקים ומאורכים ומכילים כמות קפאין גדולה פי שניים מן הכמות המצויה בפולי ערביקה. יחד עם זאת, טעמם מעודן יותר. פעמים רבות מכינים תערובות קפה המכילות את שני הזנים: ערביקה ורובוסטה, כדי לאזן את מחירו היקר של הערביקה וכך גם את שאר התכונות של הזנים השונים, ליצירת משקה עם הטעם הרצוי.אילו מן הזנים איכותי וטעים יותר?
בין שתייני הקפה ישנו ויכוח ארוך שנים איזה מסוגי הקפה טעים ואיכותי יותר. זן הערביקה נחשב בדרך כלל ליוקרתי יותר מזן הרובוסטה, מחירו גבוה יותר ונוצרה לו תדמית של עילית הקפה. בהתאם לכך, חנויות שונות לממכר קפה מתהדרות בתערובות המכילות 100% פולי ערביקה. אולם לא די בכך כדי לקבוע שתערובת כזו תפיק קפה איכותי וטעים יותר. מלבד הזן המרכיב את התערובת, ישנה חשיבות גם לאופן הקלייה והטחינה של הפולים הקלויים, ולכן במקרים רבים, דווקא תערובת המכילה בעיקר פולי רובוסטה עשויה להיות איכותית ועשירה יותר. מכיוון שפולי הרובוסטה זולים יותר, בפועל הם מהווים את הבסיס לחלק גדול מאוד מתערובות הקפה המגיעות אל קהל הצרכנים. ראו גם: קפה זה בריאההיסטוריה של הקפה – מה מקורו של הקפה? ואיזה דרך עשה עד שהגיע לקפסולות?