קפה הוא אחד מהמשקאות הפופולריים ביותר בעולם. מרכיב מעורר המצוי בפולים הינו הקפאין שעלול לגרום, בצריכה מופרזת, למעין התמכרות. מסיבות רבות, יש המחליטים לוותר על הסוג הרגיל ולעבור לנטול קפאין. נשאלת השאלה, האם יש לכך הצדקה. האם אכן, מדובר במשקה יותר בריא או שאולי זהו פשוט גימיק שיווקי.
עד כמה הוא באמת נטול קפאין? 
עבור מי שסובל מרגישות לקפאין, ברור שצריכת הסוג הרגיל של המשקה איננה מומלצת, אך רגישות כזאת נחשבת נדירה למדי. על כל פנים, ראוי לדעת שבעצם, הקפה נטול הקפאין איננו באמת 100 אחוז נטול.
בתהליך הייצור, אפשר בהחלט לסלק את מרבית המרכיב הזה, אך לא את כולו. בין 5 ל-10 אחוזים עדיין נמצאים שם, בתוך הקפה. זה לא הרבה, נכון, אבל בכל זאת ראוי לשים גם את העובדה הזאת על השולחן. ועכשיו אפשר להמשיך ולבדוק – בריא או לא בריא, זאת השאלה.
טעים, מעורר ומעכב את ההזדקנות
יש הרבה מאוד סגולות בריאותיות שמיוחסות לקפה. בין היתר, מיוחסות לו יכולות בזירוז פעולת המעיים, שיפור חילוף החומרים, שיפור יכולת הריכוז וכמובן גם ערנות. הקופאין הינו חומר מעורר, זה עשוי להיות טוב, אך כמובן הפרזה איננה רצויה.
עוד דבר חשוב ביותר שבהחלט הופך את הקפה לבריא למדי הינו תכולת נוגדי החמצון. אלה שורה של מרכיבים, אשר נלחמים בחומרים מזיקים, רדיקלים חופשיים אשר מחוללים שמות בגופינו.
הרדיקלים הללו גורמים להזדקנות, לקמטים, אפילו לתהליכים דלקתיים וגידולים. נוגדי חמצון, הם בהחלט מרכיבים תזונתיים מועילים וטובים. השאלה שעולה היא, האם מקורם הוא בקפאין? מחקרים שבדקו את העניין הזה, מגלים שההבדל בכמות נוגדי החמצון בין הסוג הרגיל לבין נטול הקפאין זניח וכמעט לא קיים.
אם כן, נטול הקפאין אולי פחות מעורר, אבל נמצא שהוא בהחלט מכיל מרכיבים תזונתיים מומלצים. אגב, בנושא פעילות מעיים וחילוף חומרים, הוא מוצלח פחות, אבל לא בהרבה ביחס לקפה רגיל.
האם להעדיף נטול קפאין או רגיל?
יש בהחלט חסרונות מסוימים לקפאין, אך יש גם יתרונות. למשל, קפאין תורם לתחושת מרץ ואנרגיה. אך הצד השני של המטבע – הוא גם עשוי (בצריכה מוגברת) להביא לעליה בלחץ הדם. יותר מדי מהמשקה הזה עשוי להביא גם לדופק מואץ. אגב, זו הסיבה שממליצים לנשים בהיריון להימנע או להפחית מצריכת הקפאין. ההשפעה על העובר בהחלט לא רצויה.
עבור אנשים שסובלים מיתר לחץ דם, מחלת לב, מחלות כגון סוכרת, אין ספק כי רצוי מאוד להפחית את צריכת הקפאין, לכן העדפת קפה נטול בהחלט מובנת.
עוד דבר שנרצה לומר, זהו המינון. גם לאנשים בריאים, יותר מדי קופאין איננו מומלץ. לאדם בריא, צריכת 3 עד 5 כוסות קפה ליום נחשבת בגבול הסביר. מי שמרגיש שהוא לא יכול לתפקד עם כמות כזאת וצריך יותר, יפיק תועלת אם יעדיף את הסוג נטול הקפאין.
מחקרים מהשנים האחרונות מגלים כי צריכת יתר של קפאין מקושרת עם כל מיני השפעות לא רצויות. למשל, אם בכמות קטנה הוא מועיל לזיכרון, בכמות רבה ומתמשכת, הוא עלול דווקא להשפיע לרעה על הקוגניציה. כמו כן, נמצא שהוא עלול לעורר תהליכים דלקתיים ואף להחליש את הגוף, ובל נשכח כי הוא גם מעורר השתנה. כלומר, מי שמרבה בצריכתו עלול לסבול מהתייבשות או מפגיעה במאזן המלחים בגוף.
מסקנות: לאדם בריא, שלא צורך מעל 3 כוסות קפה ביום, קפה בהחלט לא יזיק ואפילו יועיל. מעבר לכך, או כאשר סובלים למשל מלחץ דם גבוה או חוסר מלחים, לנטול הקפאין יש עדיפות.
אולי יעניין אותך גם:
מיתוס או אמת: האם שתיית קפה עלולה להכפיל את הסיכון להריון?כיצד משבר הקורונה השפיע על תעשיית הקפה?
על דיאטת הקפה החדשה, עוד סיבה טובה ליהנות מקפה כבר שמעתם?
האם קפה משפיע על חילוף החומרים בגוף?
קפה וסוכרת – מחקרים בדקו את הקשר שבין סוכרת לקפה – התוצאות הדהימו גם אותנו