על מנת להכין קפה משובח ואיכותי באמת חייבים אמנם מכונת קפה מעולה ואמינה, אך כמובן שאי אפשר בלי חומר הגלם הבסיסי – הקפה עצמו – שחייב להיות איכותי ומדויק.
שוק הקפה בישראל התפתח מאוד בשנים האחרונות וניתן כיום למצוא תערובות מעולות ומגוונות, מותגי קפה בינלאומיים, בתי קלייה משובחים וחנויות שמתמחות בתחום ומציעות סוגי קפה רבים ועשירים.מקצועני קפה אמיתיים משתמשים רק בקפה קלוי טרי כמה שניתן, לא תערובות שנטחנו בחו"ל וישבו על מדפים כבר תקופה מסוימת, לכן אלו רוכשים קפה בבתי קלייה או בחנויות מתמחות.
עבור משתמשים ביתיים מתחילים או כאלו שפשוט רוצים קפה איכותי יחסית אך ללא התעסקות של בתי קלייה וחנויות קפה מתמחות – מותגים בינלאומיים כגון illy, Gaggia, Lavazza, Mauro, bristot ואחרים לצד מותגי קפה ישראליים איכותיים יהוו פיתרון טוב, אך לתוצאות מושלמות באמת רצוי לצרוך קפה טרי ובתערובות מיוחדות שנקנות ישר מהיצרן או משווקים מתמחים.תערובות קפה – מה נחשב איכותי
באופן כללי, בתחום הקפה ישנם שני זנים שבהם משתמשים לכלל משקאות הקפה – זן הערביקה האיכותי והיקר יותר וזן הרובוסטה הזול, הפשוט והנפוץ יותר.
משתמשים בשני הזנים ויוצרים תערובות שונות, יש מותגים שמציעים קפה לאספרסו רק מערביקה ויצרנים שמציעים תערובות שונות.כמו כן, מעבר לשני זנים אלו יש אינספור תתי סוגים של כל זן, הסוגים נבדלים במאפיינים שונים ומזוהים על פי אזור הגידול בעולם או שם הסוג הספציפי.
בכל תערובת קפה מקצועית, אחוז הערביקה יהיה הגבוה ביותר בצורה משמעותית ופולי הרובוסטה יוספו באחוזים קטנים להענקת מאפיינים מיוחדים לקפה.קפה משובח ואיכותי ביותר הוא כזה שנצרך במצב השיא שלו מבחינת טעמים וארומה – המקצוענים משתדלים לחלוט קפה מפולים קלויים בתקופה של 3-10 ימים אחרי הקלייה או עד חודש למתירנים שביניהם – לאחר תקופה זו הקפה מתחיל לאבד מאפיינים.
כמובן שחשוב לטחון את הקפה בכמות המדויקת ממש בסמוך לחליטה ולא לשמור קפה טחון ללא שימוש – אם כבר שומרים אותו טחון אז במיכל ואקום בקירור.מי שמתחיל את דרכו בתחום יתקשה לחוש בדקויות הללו, אך עם מכונות קפה טובות ולימוד של הנושא, נפתח עולם מרתק ועשיר של מאפיינים, דקויות, טעמים וארומה, בדומה ליינות וכדומה.
יצרני קפה בינלאומיים
ניתן בהחלט לרכוש פולי קפה קלויים שליצרני קפה בינלאומיים וישראלים, הכוונה היא למוצרים ארוזים מחנויות מתמחות ובמקרים מסוימים מרשתות המזון. יש ללא ספק סוגי קפה מעולים בקטגוריה זו, חשוב לבדוק את תאריך הייצור ולנסות לבחור אריזות כמה שיותר טריות. רוב יצרני הקפה המשובחים ביותר הם מאיטליה או ממדינות אירופיות אחרות וביניהם ניתן למנות את:- illy
- Gaggia
- bristot
- danesi
- Mauro
- Lavazza
- Bonomi
- Julius Meinl
- Crem Caffe
- Tazza D'oro
יצרני קפה ישראלים
למרות שישראל אינה נחשבת מעצמת קפה כמו איטליה, בהחלט ניתן למצוא בשוק המקומי הקטן שלנו יצרני קפה ישראלים איכותיים ומגוונים מאוד. בחלק מהמקרים מדובר על חברות מסחריות גדולות שעוקות בייבוא קפה, שיווק מותגים בינלאומיים וייצור קפה ממותג מקומי מסוים ולעיתים על בתי קלייה שמציעים תערובות מיוחדות לצד שיווק מותגי קפה איכותיים מהעולם. חברת שטראוס-עלית למשל היא שחקן ענקי בקנה מידה עולמי בשוק הקפה, עם פעילות קפה ענפה בישראל ובחו"ל – בעיקר משקאות קפה נמס ושאר מוצרים שאינם פולי קפה ממש. כמו כן ניתן למנות את חברת לנדוור שמייצרת קפה כבר שנים רבות ומייבאת את המותג illy. מבחינת בתי קלייה מקצועיים ניתן למנות את:- אמיגו החיפאי שקיים כבר שנים רבות ומציע שלל תערובות ומותגים בינלאומיים בחנויות הרשת
- AVA קפה החיפאי גם הוא
- פאהום מנצרת
- פאולס קפה מיפו
- טחנת קפה מירושלים
- קפה עולה בכנות