בדומה למרבית משקאות הקפה המבוססים של אספרסו מקורו של קפה ריסטרטו גם הוא באיטליה וזהו למעשה סוג של אספרסו קצר.
בזכות המשיכה הקצרה מתקבל משקה שאחוז הקפאין בו נמוך ביחס לאספרסו רגיל ואילו טעמו מרוכז ועשיר יותר. תכונות אלו הפכו את קפה ריסטרטו לאהוב במיוחד על חובבי הקפה שיכלו ליהנות מטעמו העשיר מבלי לדאוג לכמות קפאין גבוהה מידי.
מאז הכנסת מכונות האספרסו האוטומטיות הנפוצות היום השליטה במהירות "המשיכה" הפכה לבלתי אפשרית ועל כן הכנתו המסורתית של קפה ריסטרטו נכחדה כמעט קליל.המכונות המודרניות אינן מאפשרות את השליטה המדויקת הנדרשת להכנת קפה ריסטרטו ועל כן חובבי קפה רבים מוצאים דרכים יצירתיות להמשיך וליהנות ממשקה הקפה העשיר והמפנק.
הכנת קפה ריסטרטו
כאמור בשל המגבלה של מכונות האספרסו המודרניות לא ניתן להכין קפה ריסטרטו בצורת ההכנה המסורתית, אולם לאורך השנים התפתחו מגוון שיטות מודרניות המנסות לשחזר את תהליך ההכנה המסורתי באמצעים החדשים.אחת הדרכים הפופולריות כיום להכנת קפה ריסטרטו היא טחינת הקפה בצורה דקה יותר מזו המיועדת להכנת אספרסו והכנת מנת ריסטרטו באותה הדרך שבה מכינים אספרסו תוך שימוש באבקה הדקה יותר. בגלל שהקפה טחון דק כל כך מתקשים המים לעבור בין גרגירי האבקה ואכן נוצר אפקט דומה לזה של קפה ריסטרטו המקורי.
אולם, לשיטה זו גם חסרון משמעותי, בעיקר במכונות אספרסו ביתיות. כאשר האבקה טחונה דק כל כך היא עלולה לעבור בין חורי מסננת הפילטר ולמצוא את דרכה אל המשקה, דבר הפוגע משמעותית בטעמו של הקפה ובהנאה משתייתו.שיטה נוספת להכנת קפה ריסטרטו היא הכנת מנת אספרסו רגילה, כאשר עוצרים את מזיגת המים מוקדם מכפי שעושים זאת בהכנת אספרסו ובכך מזרימים פחות מים דרך הקפה.
שיטה זו יוצרת משקה מעט מרוחק בטעמו מקפה ריסטרטו מקורי, אולם זו השיטה המועדפת בבתי קפה ברחבי העולם שכן היא מאפשרת הכנה מהירה של הקפה מבלי לטחון אבקה דקה יותר מזו המיועדת לאספרסו.שיטה שלישית שמהווה פשרה בין שתי השיטות הקודמות היא הכנת מנת אספרסו רגילה, עם אבקה הטחונה לאספרסו רגיל, אולם טרם הכנת הקפה דוחסים את האבקה בצורה חזקה יותר המאפשרת לפחות מים לעבור בין גרגירי הקפה ובכך לקבל את הטעם העשיר יותר המיוחס לקפה ריסטרטו.
אולי יעניין אותך גם: התפתחות תרבות הקפה בישראל – מאז ועד היום מדענים בדקו וכעת הם מסבירים איך מכינים את כוס הקפה המושלמת