מי מאתנו לא נהנה מריחו המשכר של אספרסו טרי על הבוקר? גם אם אספרסו הוא לא הבחירה האישית בתפריט הקפה, אין אוהב קפה שלא מתמכר בקלות לריחו של המשקה הפופולרי.
עד היום לא הוכתר באופן חד משמעי ממציאו של המשקה אולם דרך הכנתו מתועדת בקרב ממציאים צרפתים, איטלקים וגרמנים כבר מתחילת המאה ה-19.
בתחילת המאה ה-20 הפך האספרסו למשקה פופולרי במיוחד באיטליה וזאת בזכות הפיקוח על מחירי הקפה באותה העת, המשקה הוגש כנהוג היום באספרסו ברים מקומיים וצריכתו נעשתה על פי רוב בעמידה לצד הבר – שכן שתיית המשקה בעמידה היווה תנאי לפיקוח על מחירי הקפה.מאוחר יותר, באמצע המאה ה-20 התפשט המשקה הפופלרי ומצא את דרכו ליתר אירופה, בריטניה ואפילו ארצות הברית. אם כי ראוי לציין שתפוצתו בארצות הברית נזקפת בעיקר להמצאת משקאות הקפוצ'ינו והלאטה שמבוססים על אספרסו והתאימו במיוחד לטעמם של הבריטים והאמריקאיים.
כיום, קשה לדמיין את חיינו ללא המצאת מכונת האספרסו והיא מוצר פופולרי בבתיהם של מליוני אוהבי קפה בעולם כולו.כיצד מכינים אספרסו איכותי?
כאמור, השם אספרסו מציין את שמו של המשקה שמאופיין בשיטת הכנה מסויימת ואינו מחייב למעשה לסוג מסויים של פולי קפה. את האספרסו ניתן להכין מכל סוג של פולי קפה, תערובת פולים או רמת קלייה. עם זאת ישנם שני זני קפה הנחשבים לפופולריים ביותר לצורך הכנת קפה בכלל ואספרסו בפרט.
קפה ערביקה שמקורו באתיופיה ותימן נחשב לזן הקפה הראשון ולא אחת מתייחסית אליו כאל זן הקפה המשובח והטעים ביותר, לצידו קפה הרובוסטה שמקורו באפריקה הנחשב לנחות מהערביקה, אולם הוא ניחן בכמות קפאין גבוהה מזו של הערביקה דבר המקל על גידולו וטיפוחו של הזן.במרבית המקרים, על מנת להבטיח אספרסו איכותי וטעים נבחר בתערובת פולי קפה המכילה אחוז גבוה יחסית של ערביקה בשילוב עם רובוסטה וזני קפה נוספים.
מידת הטחינה מהווה גם היא מרכיב עיקרי בהכנת כוס אספרסו מושלמת – קפה המיועד לאספרסו נטחן דק במיוחד על מנת לאפשר מיצוי מקסימלי במכונת הקפה. אם אינכם מחזיקים בביתכם מטחנת קפה, תוכלו לבקש שיטחנו עבורכם את הפולים במרבית המקומות המוכרים פולי קפה, חשוב לציין בפני המוכר שהטחינה מיועדת לצורך הכנת אספרסו, על מנת להבטיח שתקבלו קפה טחון במידה הנכונה.לאחר שבחרתם בתערובת הקפה המתאימה ודאגת לטחינה נכונה של הקפה – הכנתו של אספרסו מושלם איננה משימה מורכבת. חשוב לחמם את מכונת הקפה מבעוד מועד ולהבטיח כי המים נמצאים בטמפרטורה סביב ה-90 מעלות.
כעת, כל שנותר לעשות הוא למקם בשקע המיועד לקפה 7 גרם, עבור כל כוס, מהתערובת הנבחרת (במרבית מכונות הקפה גודל השקע מיועד בדיוק לכמות הדרושה וכל שעליכם לעשות הוא למלא אותו עד תום), לדחוס קלות את האבקה ולמקם את הידית בצורה בטוחה במקום המיועד.לסיום מקמו את הכוס המיועדת מתחת למשפך ולחצו על כפתור המים – תנו לקפה לזרום אל הכוס למשך 20-25 שניות ושתו בהנאה.