לא כולם מודעים לכך, אבל הקפה שאנחנו מכירים עובר שינויים והתפתחויות כמעט מדי שנה. פתאום הצרכן מחפש בנרות אחר הקפה המשובח, כשגם שאלות לגבי מקורות הקפה ואופן הכנתו מועלה חדשות לבקרים. בתנאים האלה הפקת, ייצור והפקת הקפה הפכה למקצוע של ממש, רבים יגידו אף לאומנות.
בריסטה, הלא הוא מוזג הקפה, מקבל פתאום מעמד נשגב יותר מאשר בשנים עברו: מה שבא לידי ביטוי גם באופנים שונים בהם אפשר להעריך את המוזג המשובח.
לא סתם עוד כוס קפה
הכנה של כוס קפה אינה מורכבת יותר מדי. סביר להניח שכל אחד ואחת מכם עושה זאת באופן תדיר, אולי אפילו כמה פעמים ביום. עם זאת, כאשר אנחנו מדברים על קפה מהטופ של הטופ, אנו נכנסים לעולם חדש. את מלאכת הפקת הקפה המשובח, ורצוי שגם היצירתי, מבצעים אנשים המוגדרים כ"בריסטות". והמקצוע הזה, תאמינו או לא, נמצא בעלייה מטאורית בעולם בשנים האחרונות.על פי ההגדרה הבסיסית, המונח "בריסטה" (המגיע אלינו מהשפה האיטלקית) מתייחס למוזג שההתמחות שלו היא הכנה של משקאות קפה, במיוחד בעזרת מכונות האספרסו למיניהן. בהקשרים רבים מעניקים את התואר "בריסטה" רק למי שהוכיח מיומנות גבוהה במיוחד בהכנת הקפה, המצריכה ידע טכני ועיוני רב.
על המוזג המושלם להכיר את ההיסטוריה של הקפה, את התכונות של פולי הקפה וחומרי הגלם, ללמוד על מקורות הקפה ועל המותגים המוצעים בתחום, לדעת מ-א' ועד ת' את כל השלבים הנדרשים החל מקטיפת פולי הקפה ועד למזיגת המשקה, להכיר את מכונת האספרסו כמו את כף ידו ועוד.
על חשיבותם של הלימודים בדרך להפוך לבריסטה
במהלך השנים הצטבר ידע רב בנושא, כך שהלימוד אינו מבוסס אך ורק על הניסיון (עם זאת, ברור שניסיון ו"קילומטראז'" של כוסות קפה צפוי לשפר את הביצועים עם הזמן). מוזגים רבים עוברים קורסים והכשרות על מנת שיקבלו את כל הכלים שיאפשרו להם לבצע את העבודה שלהם ברמת המקצועיות והאומנות הנדרשת. לא מדובר כאן כמובן בתואר אקדמי אלא בתכניות שהן קצרות מועד באופן יחסי. עם זאת מאחוריהן עומדים לא פעם גופים חשובים מאוד בעולם הקפה, אשר תעודת הכשרה מטעמם מקנה לבריסטה מעמד מכובד בקרב קולגות ומומחים בתחום.מעניין לציין שבאופן כמעט מסורתי, הבריסטה הממוצע היה גבר: מה שאולי מתייחס לשורשים הקדומים של הכנת הקפה בעולם הערבי והים תיכוני, במסגרתה הגברים הם שחלשו על מלאכת הכנת משקאות קפה משובחים. בשנים האחרונות עם זאת אנחנו עדים לשינוי, במסגרתו רואים יותר ויותר בריסטות מבנות המין היפה. כיום, ממש לא בטוח שאפשר להצביע על שיוך מגדרי משמעותי מדי למקצוע.
יש גם אפשרות לזהור בעולם הקפה: על תחרויות בריסטות בארץ ובעולם
כמו בכל מקצוע יוצא דופן, גם לבריסטות יש את התחרויות שלהם: שיכולות להיות הן ברמה המקומית והן בזירה הבין-לאומית. האליפות החשובה ביותר בתחום היא אליפות העולם (WBC), המתקיימת מדי שנה במטרה לקדם את המצוינות של הכנת קפה ושל מקצוע הבריסטה, תוך הגדלת העיסוק בקפה כתוצר של תרבות, היסטוריה ואומנות.בכל שנה משתתפים בתחרות כ-50,000 בריסטות. עליהם להכין תוך רבע שעה, ולצלילי מוזיקה: תריסר משקאות: ארבעה משקאות אספרסו, ארבעה משקאות קפה עם חלב וארבעה משקאות פרי. מעבר לרמה הטכנית של הביצוע, שחייבת מטבע הדברים להיות ללא דופי, הבריסטות נמדדים בעיקר ביצירתיות שלהם. שופטים מכל רחבי העולם בוחנים כל מתמודד בהתייחס לפרמטרים דוגמת טיב המשקה והטעם שלו, הדמיון בהכנה, המיומנות שהתגלתה באופן ההכנה, צורת ההגשה ואפילו השמירה על הניקיון והסדר במהלך העבודה. זוהי תחרות בת כמה שלבים, בסופה רק מי שהפגין ביצועים גבוהים לכל אורך הדרך יקבל את התואר הנכסף והמכובד.
גם בתחומי מדינת ישראל נערכות באופן תדיר תחרויות בריסטות, ולצד זה מספר הולך וגובר של אפשרויות ללמוד את התחום ולהתמקצע בו.