מידי שנה, ברחבי העולם, נצרכות כ-501 מיליארד כוסות קפה. בראש טבלת שיאני צריכת הקפה עומדים תושבי פינלנד שנוהגים לשתות כ-12 ק"ג קפה לנפש בכל שנה. יחד עם זאת, גם לישראלים אין במה להתבייש, ישראל מדורגת במקום ה-34 בעולם בצריכת קפה לנפש עם צריכה ממוצעת של 3.8 ק"ג קפה לשנה.
43% מהציבור הישראלי מצהירים כי הם שותים 4 כוסות קפה ביממה ואילו 17% שותים כמות גדולה מזו. 10% מהישראלים לא נשבו בקסמו של המשקה החם, ומעידים על עצמם כי אינם שותים קפה כלל.צריכת הקפה בין גברים לנשים, במידה ותהיתם, היא שווה.
הקפה מיוצר בתהליכים שונים בכדי ליצור את משקאות הקפה השונים שאנו מכירים. הבסיס לכל משקאות הקפה הם פולי הקפה שנקלים, נטחנים ואז נחלטים או מבושלים בהתאם לסוג הקפה אותו רוצים להכין. פולי הקפה מכילים למעשה תערובת של שמנים ארומטיים, והיא זו שמקנה לכל אחד מסוגי הפולים את טעמו הייחודי.
מה מכיל הקפה?
פולי הקפה מכילים תערובת של למעלה מאלף רכיבים שונים. בין הרכיבים ניתן למצוא פחמימות, שומנים, ויטמינים, מינרלים, תרכובות אורגניות, סיבים תזונתיים וחומרים אלקלואידים.המוכר ביותר מבין החומרים האלקלואידים הוא הקפאין שנותן לקפה את התכונה המעוררת שהופכת אותו לכל-כך ממכר עבורנו.
פרט לחומרים הנ"ל, הקפה הוא אחד המזונות העשירים ביותר בנוגדי חמצון. אלה חשובים מאוד לבריאותנו מכיוון שהם נוגדים חומרים מחמצנים אליהם אנו נחשפים באופן יומיומי. חומרי החמצון העיקריים בקפה הם חומצה כלורוגנית וכמובן חומצה קפאית המוכרת לכולנו בשם "קפאין".
הקשר בין קפה לבריאות
מחקרים רבים מצאו קשר בין צריכה של קפה לבין ירידה בשכיחות של מחלות מסוימות. מעצם ההגדרה של "צריכת קפה" עולות שאלות בנוגע לכמות הקפה מבחינת כמה כוסות יש לצרוך ביום על מנת שיהיה לשתייה שלהן אפקט מגן, מהו גודל הכוס ממנה יש לשתות, ומה צריכה להיות תדירות שתיית הקפה. על שאלות אלה אין עדיין תשובות חד משמעיות.עובדה נוספת שחשוב לזכור היא שהקפה עובר מספר תהליכים של עיבוד ומטבוליזם מרגע שהוא נכנס למערכת העיכול שלנו. תהליכים אלה יכולים להיות שונים בין אנשים, וכמובן בין גברים ונשים. לכן יש לקחת עובדה זו בחשבון בבואנו לבחון את השפעותיו המיטיבות של הקפה.
מחקרים רבים שנעשו מצאו קשר חיובי בין שתייה של קפה לבין איחור של הופעת תסמיני מחלת הפרקינסון.התוצאות הראו כי גברים ונשים שאינן נוטלות טיפול הורמונאלי חלופי לאחר גיל הבלות, הגיבו בצורה חיובית לשתייה של קפה בכל הנוגע לאיחור של הופעת סימפטומים של פרקינסון.
מחלת הפרקינסון מביאה לירידה ביכולות קוגניטיביות ובזיכרון של החולים, אולם הסממן הבולט ביותר שלה הוא הופעה של רעד, בעיקר בידיים.מניעת אלצהיימר ודמנציה
מספר מחקרים הראו כי שתייה של שלוש עד חמש כוסות קפה ביום, מביאה לשכיחות נמוכה יותר של אלצהיימר מאשר באנשים שאינם שותים קפה כלל. בכדי לבדוק את הממצאים יותר לעומק נעשו מחקרים על עכברים שלתזונתם הוסף קפאין, ואכן אותם עכברים הראו ביצועים טובים יותר במבחני זיכרון.