על אף שמדובר במשקאות קפה פשוטים למראית העין ההיסטוריה של משקאות הקפה הנפוצים כיום הינה ארוכה ומסועפת ומתחילה כבר בסוף המאה ה-19 בפיתוח מכונות האספרסו הראשונות.
בשל ההיסטוריה הארוכה של הקפה, שמשקאותיו נפוצו תחילה בעיקר באיטליה ומשם התפשטו בגרסאותיהם השונות לשאר העולם המערבי קיים בלבול תמידי בקרב חובבי הקפה אודות שמותיהם השונים של המשקאות ומה בדיוק הם טומנים בחובם.
בישראל פתרו את הבעיה באופן היצירתי ביותר בעולם כולו והמציאו את השם המקומי קפה הפוך. לעומת הדעה הרווחת בקרב הציבור הישראלי, קפה הפוך הוא לא משקה קפה מסוים, אלא שם כולל שניתן למשקאות הקפה השונים המורכבים מאספרסו, חלב ולעיתים קצף חלב.למעשה תחת השם קפה הפוך נופלים בישראל מגוון משקאות קפה מוכרים כגון קפוצ'ינו, קפה לאטה ואף לעיתים מקיאטו.
אניני הקפה ימהרו לומר שבין המשקאות הללו קיימים הבדלים מהותיים, אולם בשל המרכיבים הזהים הבדלים אלו אינם ניכרים למרבית חובבי הקפה ויוצרים לא אחת בלבול בקרב אלו המכירים היטב את סוגי הקפה השונים.כיום, קיימת אחידות מסוימת בשם קפה הפוך ובמרבית בתי הקפה בארץ קפה הפוך הוא משקה שנע בין ההגדרה הרשמית של קפוצ'ינו לזו של הקפה לאטה המודרני המוכר מארצות הברית. את הקפה ההפוך נהוג להכין ממנת אספרסו בודדה או כפולה, בדומה לקפוצ'ינו ולקפה לאטה ומחלב מוקצף.
בעוד שהגדרת הקפוצ'ינו מכתיבה שכבת קצף של כ-20 מ"מ ואילו קפה לאטה אמריקאי נהוג להכין עם שכבת קצף של כ-12 מ"מ, קפה הפוך מקבל שכבת קצף שונה בכל מקום ובמקרים רבים מותאמת לבקשתו הייחודית של הלקוח. מסיבה זו בעת ההזמנה רבים נוהגים לציין בלי קצף או עם הרבה קצף, שכן אין הגדרה אחידה לצורת ההכנה של קפה הפוך.קפה הפוך ניתן להשיג בכל בית קפה מקומי, אפשר להכין אותו בבית בעזרת מכונת אספרסו ביתית, ואפשר גם במכונת אספרסו במשרד.
בכל המקומות המכונות מעט שונות ויכול להיות כי איכות הקפה תהיה שונה בכל אחד מהמקומות.הכנת קפה הפוך
בדומה למשקאות שצוינו, קפה הפוך מורכב כאמור מאספרסו וחלב חם, עם או בלי קצף. על מנת להכין קפה הפוך איכותי תרצו תחילה להכין מנה בודדה או כפולה של אספרסו איכותי בהתאם לטעמכם האישי. מומלץ לבחור בתערובת אספרסו בעלת אחוז גבוה של ערביקה, שכן זהו זן הקפה הנחשב למשובח והפופולרי ביותר לצורך הכנת אספרסו.
לאחר מכן, אם אתם אוהבים קפה הפוך בלי קצת בכלל, תוכלו לחמם את החלב בקלות על ידי מזיגתו לכד, הכנסת פיית הקיטור לתחתית הכד והפעלתה. הקפידו לחמם את החלב בזהירות על מנת שלא לשרפו. אם אתם מעוניינים בקפה הפוך עם קצף, תתחילו את תהליך חימום החלב באופן זהה, אולם כאשר החלב כמעט רותח הוציאו מעט את פיית הקיטור כך שרק ראשה יהיה בחלב, פעולה זו מלווה בצליל שריקה המוכר לכולנו מבית הקפה. אולי יעניין אותך גם: המדע שמאחורי הקצפת חלב מדענים בדקו וכעת הם מסבירים איך מכינים את כוס הקפה המושלמת